Andreea Bratu este una dintre cele mai apreciate prezentatoare TV ale postului Digi24. Ea şi-a început cariera în televiziune în urmă cu doi ani şi a trecut cu brio toate etapele fireşti ale meseriei de jurnalist. De 3 ani, Andreea Bratu prezintă jurnale de ştiri şi emisiuni de debate. Pe parcursul anilor de teren, a obţinut mai multe exclusivităţi precum raportul cazului Caracal prezentat în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Dosarul 10 august, informaţii despre decizii ce urmau să fie luate de Guvern sau Parlament.

Jurnalista a fost, de asemenea, şi în deplasări externe (Bruxelles, Strasbourg, Londra, etc.). În prezent, prezintă Ştirile Amiezii, vineri şi sâmbătă de la ora 12, duminică de la 13 şi se numără printre moderatorii emisiunii Scena Deschisă unde a avut invitaţi precum domnul profesor neurochirurg Vlad Ciurea, Dumitru Prunariu, Rodica Popescu Bitănescu, Stela Enache, Mihaela Tatu, Oana Sârbu şi mulţi alţii. În paralel cu televiziunea, susţine cursuri pentru elevi. Este formator, consilier dezvoltare personală şi consilier vocaţional acreditat.

La ce vârstă ai început să activezi în acest domeniu?
La vârsta de 20 de ani, imediat după ce am încheiat primul an de facultate. Trebuia să facem acele trei săptămâni de practică în timpul vacanţei de vară. Aşa am ajuns în redacţia Ştirilor TVR. Doar că după cele trei săptămâni, am simţit că acolo este locul meu. Am întrebat dacă pot sta două luni, până când începeam din nou cursurile. Ulterior, cele două luni s-au transformat în opt, iar apoi a venit şi primul contract de angajare.

Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru jurnalism?
Am ştiut de mică ce vreau şi anume – televiziune. O perioadă m-a atras foarte mult şi lumea filmului, participând la concursuri de teatru în anii de şcoală, dar, în clasa a X-a, am decis clar că voi da admitere la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti.

Ce amintiri are Andreea Bratu de la începutul carierei?
Superbe! A fost frumos şi greu în acelaşi timp. Eu am avut marele noroc să pot învăţa bazele televiziunii de la adevăraţi profesionişti alături de care am lucrat în redacţia Ştirilor TVR precum: Adelin Petrişor, Ramona Avrămescu, Roxana Zamfirescu, Mihai Constantin, Marius Popescu, iar lista e lungă. De cealaltă parte, a fost o perioadă dificilă pentru că am continuat, desigur, facultatea. Îmi amintesc şi acum programul; dimineaţa – 2-3 ore de seminar, apoi mergeam repede la TVR. Ajungeam seara acasă, pe la 8-9. Învăţam sau scriam noaptea până la 2-3, dormeam 3-4 ore, iar a doua zi o luam de la capăt. Dar a meritat! Dacă aş da timpul înapoi aş face la fel, m-aş dedica profesiei de jurnalist încă din timpul facultăţii, pentru că nicio lecţie teoretică nu se compară cu practica.

Ai trecut prin etapele fireşti ale unui jurnalist. Acum, uitându-te în trecut, ai schimba ceva din parcursul tău profesional?
Absolut nimic! Eu cred că experienţa terenului în această profesie nu poate fi înlocuită cu niciun artificiu. În momentul în care eşti în platou şi ai un debate pe un subiect cu greutate sau un breaking news iese la iveală dacă baza ta este formată din ani de teren. În opinia mea, pentru a fi un prezentator de ştiri bun, trebuie să fi fost reporter înainte.

În care din etapele meseriei de jurnalist s-a regăsit Andreea Bratu cel mai mult?
În cea de acum, deoarece întotdeauna am apreciat cel mai mult prezentul. Este normal, fiecare zi care trece înseamnă noi informaţii acumulate, o experienţă pe măsură şi desigur mai multă fericire, pentru că eu am ales această profesie cu inima şi mă bucur de orice moment petrecut în televiziune.

Acum eşti una dintre cele mai apreciate prezentatoare TV ale postului Digi24. Cum te simţi în postura de crainic de ştiri?
Îţi mulţumesc pentru apreciere! Mă simt minunat şi sunt recunoscătoare pentru tot ceea ce trăiesc. Mă implic în egală măsură în toate etapele emisiei, pentru că, desigur, ceea ce se vede pe ecrane este doar o parte. Caut subiecte relevante şi importante pentru telespectatori pe care să le dezbatem în cadrul jurnalelor, apoi antamez invitaţi, scriu, realizez partea grafică (explicaţiile care apar în plasme), atunci când consider că un subiect trebuie dezvoltat. Desigur, mai sunt multe alte atribuţii de care se ocupă colegii mei, pe care îi apreciez şi le mulţumesc că formăm echipă în fiecare zi.

Ce înseamnă jurnalismul în viaţa ta?
Înseamnă împlinire pe plan profesional. Mă simt binecuvântată că alegerea job-ului făcută cu inima, nu cu raţiunea, a avut un parcurs fericit. Putea să nu fie aşa, sincer. Sunt atât de mulţi oameni care au fost nevoiţi să renunţe la ceea ce le făcea plăcere din diverse motive … Cu siguranţă a fost şi un gram de noroc pe care eu l-am aşteptat mereu pregătită. Cred că este foarte important ca atunci când vine şansa, când ajunge trenul în gară, să te găsească pregătit. Altfel, trece şi nu se ştie dacă mai revine.

Ce înseamnă fericirea pentru Andreea Bratu? Ce te face fericită cu adevărat?
Eu sunt fericită aproape tot timpul! Şi, sincer, e întrebarea pe care o aud cel mai des: “Cum poţi fi mereu atât de fericită?”. Nu aştept să mă facă ceva fericită, să vină acel viitor strălucit, să am venituri mai mari, să plec în mai multe vacanţe şi abia apoi să fiu fericită. Nu, nu aştept. Mă bucur de fiecare etapă, de fiecare zi, pentru că eu cred că, din anumite privinţe, niciodată nu ne va mai fi la fel de bine ca acum, în această clipă: niciodată nu vei mai fi la fel de tânăr şi niciodată nu vei mai avea atât de mult persoane dragi, în viaţă, alături de tine, pentru că timpul trece … Aşa că, mă bucur de lucrurile mărunte, mulţumesc pentru o nouă zi atunci când mă trezesc, intru cu zâmbetul pe buze în orice încăpere, mi se umple inima de bucurie atunci când vorbesc cu un copil, când iau în braţe un animăluţ (am două pisici), când reuşesc să salvez sau să ajut un patruped abandonat. Râd, dansez, visez, călătoresc, petrec timp în natură. Desigur, uneori nu merg toate lucrurile aşa cum mi-aş dori, e firesc, accept şi mă concentrez pe aspectele pozitive, pentru că oricât ne-ar fi de greu, mereu există ceva în viaţa noastră pentru care putem fi recunoscători şi la care alţii nici nu visează.

Te-ai gândit vreodată să te muţi într-o altă ţară?

Continuarea interviului cu Andreea Bratu poate fi citită în ediţia lunii august 2024 a revistei Famost accesând acest link.