Concursul de fotografie Naturopolis, ediția a 2-a: Nu rata înscrierea! – Stiri din domeniu
Inspirat de biodiversitatea ce ne înconjoară, concursul Naturopolis și-a propus să încurajeze fotografii să exploreze natura din mediul antropic printr-un concurs inedit.
Sub motto-ul “Natura de lângă noi”, FORONA – Organizația Fotografilor de Natură din România, și Festivalul de fotografie //SECVENȚE, Ploiești au lansat a 2-a ediție a concursului de fotografie de natură în mediul antropic Naturopolis, dedicat tuturor fotografilor amatori și profesioniști din România. Această ediție este sponsorizată de Cewe Fotocarte, care pe lângă premiile oferite, susține și realizarea unei expoziții cu fotografiile câștigătoare.
Concursul Naturopolis – informații utile
Pentru a putea participa la concurs, participanții trebuie să înscrie un număr de maximum 5 fotografii, alb-negru sau color, prin intermediul cărora să fie scoasă în evidență prezența și adaptarea animalelor sau a plantelor sălbatice în mediul antropic, sau imagini care prezintă aspectele benefice ale coabitării omului cu viața sălbatică în zonele locuite.
Înscrierea fotografiilor în concurs se va face în perioada 5 august – 01 septembrie 2024, câștigătorii urmând să fie anunțați public în data de 01 Octombrie. Câștigătorul marelui premiu va primi un voucher pentru servicii Cewe Fotocarte în valoare de 1000 de lei. Vor fi premiate de asemenea locurile 2 și 3, cu vouchere în valoare de 500 și respectiv 300 de lei, dar vor exista și 2 categorii speciale: Premiul Junior și Premiul Publicului, ambele fiind premiate cu vouchere în valoare de 300 de lei.
După încheierea concursului, se va organiza o expoziție în care vor fi expuse toate fotografiile finaliste. Expoziția va fi expusă între 11 și 13 octombrie, în Ploiești, în cadrul Festivalului de fotografie //Secvențe, ediția a 6-a, alături de ateliere, conferințe, prezentări, proiecte de filme și multe alte evenimente dedicate fotografiei, la care se vor adăuga serate muzicale.
“Dorim să promovăm estetica și frumosul în rândul publicului dornic să treacă pragul orașului nostru, pentru a ni se alătura la această serbare a fotografiei. Vom etala o multitudine de fotografi care își vor prezenta proiectele și portofoliile fotografice și vor susține conferințe și ateliere de fotografie”
Cătălin Munteanu, organizatorul Festivalului de fotografie //Secvențe
“Pentru că Naturopolis urmărește interacțiunile complicate, adesea controversate, dar cu siguranță fascinante dintre noi și animalele sălbatice în context antropic, aș zice că joacă un rol foarte important în sensibilizarea publicului. Suntem obișnuiți să înțelegem sălbăticia printr-un “acolo” nebulos de la marginea lumii locuite, dar realitatea secolului nostru este că noi și ele am devenit inseparabili. Creaturile cu care ne împărțim orașele sunt totuși o prezență adesea discretă, iar aici intervine rolul fotografilor de a ni le aduce în prim plan, ajutând astfel la conștientizarea faptului că nu suntem niciodată singuri nici în cele mai aglomerate metropole și că trebuie să găsim un mod de a trăi și a prospera împreună.“
Gabriel Șerban, fotograf, membru al juriului Naturopolis
Înscrierea în concursul Naturopolis este gratuită, iar realizarea și editarea imaginilor înscrise trebuie sa fie conformă cu cerințele etice și tehnice ale concursului, precum și cu Codul Etic FORONA, ce poate fi consultat aici.
Persoanele care doresc să se înscrie la concursul Naturopolis sunt rugate să consulte întregul Regulament de Participare, iar pentru înscriere pot folosi acest formular on-line.
Alături de organizatorii concursului sunt partenerii: Asociația România Sălbatică, F64, Rețeaua pentru Natură Urbană și Societatea Ornitologică Română (SOR).
Despre FORONA
Organizația Fotografilor de Natură din România, a fost înființată în 2015 cu scopul de a dezvolta și promova domeniul fotografiei de natură. Membrii asociației sunt fotografi profesioniști sau amatori care documentează aspecte ale vieții sălbatice și care sprijină și se implică în proiecte de conservare a zonelor naturale. Asociația a elaborat și primul cod etic din România referitor la fotografia de natură, un set de reguli și principii de comportament și de fotografiat în natură.
FORONA este o asociație deschisă către colaborări sau proiecte care să ajute la promovarea naturii și la protejarea acesteia.
Despre Festivalul SECVENȚE
Festivalul de Fotografie //Secvențe dorește să demonstreze încă o dată forța fotografiei în societatea actuală, prin promovarea imaginilor și ideilor artiștilor fotografi contemporani. Festivalul aduce publicului o serie de activități dedicate artei fotografice cu scopul promovării acesteia ca imagine și mesaj. Ateliere, conferințe, prezentări și multe expozițiile fotografice. La aceste evenimente dedicate fotografiei, se vor adăuga seratele muzicale, care vor crea o strânsă legătură între public și artiști.
Ploieștiul este puternic industrializat, iar din acest motiv dorim să îmbrățișăm cât mai mult acest aspect al orașului. Ediția din acest an a festivalului va avea loc într-o hală industrială, spațiu care ne va oferi toată libertatea necesară unei astfel de manifestații artistice.
Mai multe informații despre asociație puteți găsi atât pe pagina de internet, cât și pe rețeaua de socializare, Facebook.