Dr Alexandra Chivu despre pasiunea pentru chirurgia plastică
Pentru început, aş vrea să ne axăm pe povestea din spatele profesiei. Cine este femeia Alexandra Chivu când nu o vede nimeni?
Consider că sunt un om simplu, pasionată de ceea ce fac, perseverentă şi într-o continuă dezvoltare atât profesională cât şi personală.
Încă de mic copil mi-am dorit să excelez, să devin un medic bun şi să contribui cu ceea ce pot în a ajuta oamenii din jurul meu. Consider că ceea ce ne dorim vom atrage în viaţa noastră şi în cazul meu s-a concretizat din punct de vedere profesional. Iubesc ceea ce fac.
Cum arată o zi din viaţa dumneavoastră când nu sunteţi la clinică?
Activitatea profesională îmi ocupă timpul de cele mai multe ori nu doar în cursul săptămânii, cât şi în unele weekend-uri. Timpul liber îl dedic familiei, prietenilor şi îngrijirii personale. Merg la antrenamente, evenimente, plimbări la munte, escapade şi citybreak-uri, ori de câte ori se iveşte ocazia. Sunt oportunităţi excelente pentru mine de a mă relaxa, de a mă deconecta complet şi a-mi încărca bateriile pentru o nouă săptămână.
Cum îşi defineşte Dr Alexandra Chivu stilul vestimentar de zi cu zi? Dar stilul de viaţă?
Iubesc feminitatea, de aceea şi stilul meu vestimentar este foarte feminin, venind în completarea stilului adecvat activităţii chirurgicale. Reuşesc să le îmbin dându-le o notă proprie şi consider că atunci când ne simţim bine în pielea noastră, acest lucru se reflectă şi în articolele pe care le alegem să fie purtate.
Ce nu vă lipseşte niciodată din geantă?
Am mai multe lucruri fără de care nu plec nicăieri, dar elementul complet nelipsit indiferent unde merg este crema de faţă cu factor de protecţie solară.
Aceasta vine în completarea şi întreţinerea tuturor procedurilor efectuate la nivelul fetei şi recomand tuturor persoanelor indiferent că sunt femei sau bărbaţi să utilizeze zilnic şi să reaplice constant crema cu factor de protecţie solară.
Care ar fi cartea care v-a schimbat viziunea despre lume?
Pot spune că sunt mai multe cărţi care mi-au influenţat viziunea şi m-au ajutat să devin ceea ce sunt azi. Una dintre ele este “Mindset” de Carol Dweck. Mi a conferit o perspectivă unică asupra modului în care mentalitatea, percepţia noastră asupra lumii ne poate creiona realitatea. Suntem proprii arhitecţi ai vieţii şi percepţiilor noastre, însă trebuie să alegem dacă mentalitatea noastră este una fixă sau în creştere şi adaptare continuă.
Ce schimbări şi-ar dori Dr Alexandra Chivu să vadă în societate?
Acceptarea. Aceasta consider că este schimbarea pe care nu doar că o doresc, dar de care consider că avem nevoie ca societate. Acceptarea noastră ca indivizi, acceptarea celor din jurul nostru. Suntem diferiţi, avem nevoi şi percepţii diferite şi asta se reflectă zilnic, mai ales în interacţiunea mea cu pacienţii.
Observ o tendinţă de uniformizare mai ales în rândul pacientelor tinere care doresc să satisfacă anumite standarde de frumuseţe din societate sau prezentate pe social media. De aceea, consider că acceptarea este primul pas către iubirea de sine şi fericire.
Când aţi simţit că medicina ar putea fi împlinirea dumneavoastră profesională?
Mi-am dorit să fiu medic de când mă ştiu. Atunci când eram copil, ori de câte ori eram întrebată ce îmi doresc să devin când voi creşte răspunsul a fost acelaşi: vreau să fiu doctor. Nu pot spune că a fost un eveniment care a declanşat în mine dorinţa de a urma această cale. Consider că medicina m-a ales şi nu eu pe ea. Iubesc ceea ce fac şi nu cred că o altă meserie mi-ar aduce aceeaşi satisfacţie şi împlinire sufletească că meseria de medic.
Dintre toate ramurile medicinei, de ce aţi ales chirurgia plastică?
La fel ca dorinţa de a deveni medic care a fost de neschimbat, aşa a fost şi alegerea specialităţii chirurgicale. În primul an de medicină, ştiam că vreau să devin chirurg, dar nu cunoşteam toate specialităţile chirurgicale şi nu ştiam ce mi se potriveşte cel mai bine. Cred că atunci când cerem şi ne dorim foarte mult un lucru primim răspunsurile la momentul potrivit. Aşa că, în practica de vară, am ajuns pe o secţie de chirurgie plastică şi reconstructivă unde am văzut intervenţii variate de la reconstrucţii nazale secundar rezecţiilor tumorale până la chirurgia mâinii şi reconstrucţii de sân. Am rămas fascinată de posibilităţile multiple şi flexibilitatea intervenţiilor chirurgicale şi mi-am dat seama că această specialitate este apropiată de artă şi sculptură, lucruri care m-au făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de chirurgia plastică. Din acel moment, nu a mai existat altă opţiune pentru mine şi toată atenţia a fost concentrată pe a deveni ceea ce sunt astăzi.
Cu ce provocări se confruntă un medic estetician?
Provocările sunt zilnice, încă din primul moment. Mai ales pentru o femeie chirurg, provocarea cea mai importantă este găsirea echilibrului între carieră şi familie, între feminitate şi fermitate. Atunci când am decis să fac chirurgie plastică am primit din partea unor colegi chirurgi mai mari sfaturi şi păreri variate, multe încercând să mă facă să mă răzgândesc plecând de la concepţiile vechi precum:
Chirurgia este o meserie adresată bărbaţilor. Tu poţi să încerci, dar ai grijă să nu fii dezamăgită. Ştii câte femei ca tine au ales această meserie, dar s-au schimbat şi au trecut pe o specialitate medicală?
Am ştiut că trebuie să-mi ascult intuiţia care mă ghida doar în această direcţie şi am trecut cu brio peste toate piedicile puse de-a lungul timpului. În acelaşi timp, am avut parte de oameni extraordinari, dedicaţi acestei specialităţi care mi-au fost mentori, care m-au conturat ca chirurg şi cărora le mulţumesc şi le voi rămâne mereu recunoscătoare.
Frumuseţea are limite?
În urmă cu 10-20 ani, puteam spune că frumuseţea are limite. În prezent, accesibilitatea pacienţilor la proceduri estetice este din ce în ce mai mare, tehnicile şi posibilităţile terapeutice atât chirurgicale cât şi non-chirurgicale sunt din ce în ce mai diverse şi adaptate nevoilor pacienţilor.
Frumuseţea este în ochii fiecăruia dintre noi, percepţiile sunt diferite de la un pacient la altul, la fel şi dorinţa de schimbare, îmbunătăţire sau rejuvenare.
Aşa că, putem spune că frumuseţea astăzi nu cunoaşte limite din punct de vedere fizic, singurele limitări fiind cele ale percepţiei noastre.
Spune NU Dr Alexandra Chivu anumitor intervenţii? Ne puteţi da câteva exemple?
Atunci când consider că o procedură nu se potriveşte pacientului său dacă riscurile depăşesc beneficiile, consider că cel mai bun răspuns este NU. Fie că este vorba de intervenţii minim invazive cu acid hialuronic, botox sau proceduri chirurgicale de înfrumuseţare sau reconstructive.
Cum stau românii şi româncele la capitolul educaţie estetică?
…