Drumeţiile şi conexiunile cu natura
Drumeţiile, căţărările, plimbările în natura îndepărtată de mulţime, pot fi modalităţi excelente de a te conecta cu natura. Iar dacă nu te-ai gândit la o încălţăminte specifică drumeţiilor fie ele şi mai solicitante, ai multe motive să o faci. Drumeţiile aduc beneficii minţii, corpului, întinereşte spiritul şi oferă oportunităţi de a construi cardio, fitness şi flexibilitate.
Pentru mulţi, drumeţiile reprezintă modalităţi de a se pune la încercare, pentru alţii reprezintă o activitate socială şi distractivă sau o modalitate de a scăpa de stres. Priveliştile minunate de munte ce pot fi văzute atunci când eşti în drumeţii, sunetul păsărilor şi a naturii departe de zona urbană, roua ce se scurge pe o pânză de păianjen dezmierdată de lumină răsăritului, se înscriu în momentele memorabile ale experienţelor noastre din timpul vieţii. Explorarea naturii poate fi o experienţă copleşitoare, mai ales că eşti înconjurat de multă beatitudine, verdeaţă şi linişte.
Foarte multe persoane aflându-se în perioade dificile că depresia sau epuizarea, şi-au găsit refugiul în natură şi drumeţii, reuşind să revină la normalitatea de care au nevoie, dar într-un mod conştient, care le-a schimbat viaţa definitiv. O astfel de conexiune cu natura te ajută să scapi de toate presiunile din interior şi toată agitaţia din minte şi mai mult decât atât, aduce prezentul în centrul atenţiei. A simţi căldura soarelui, răcoarea oferită de umbra unui copac, a vedea un animal cum bea apă din rău, sunt modalităţi excelente de a fi prezent.
Spre elementele de bază
Înainte de a începe drumeţiile, există câteva lucruri de luat în considerare, planificarea fiind una din cele mai importante. Cunoaşterea elementelor de bază ale unei drumeţii este un lucru important, de la hainele care trebuiesc luate în funcţie de vreme şi schimbările ei, până la încălţămintea adecvată, hartă, un telefon bun, alături de alte elemente care ne pot ţine în siguranţă. Şi toate acestea trebuie să ne ofere siguranţă şi o experienţă fără situaţii neplăcute.
Lungimea şi dificultatea drumeţiei trebuie să fie luate serios în calcul pentru a şti dacă ţi se potrivesc din punctul de vedere al efortului. Există anumite clasificări ale dificultăţii de la 1 la 5, cel mai mic nivel făcând referire la o potecă fără obstacole şi de scurtă durată, în timp ce drumeţia de grad 5 ar putea fi un drum accidentat, abrupt, alături de multe elemente considerate extreme. În general, pentru un novice sau o persoană cu nivel moderat de fitness gradul 3 ar fi cel mai potrivit, dar cu toate acestea, este necesară şi puţină experienţă.
Construirea stării fizice
Este important să mergi cât îţi permite capacitatea ta fizică şi este esenţial să ştii ce te aşteaptă într-o astfel de aventură. Înainte de anumite semne şi opinia celor din jur, trebuie să te aştepţi ca terenul respectiv să fie mai solicitant. Înainte de a începe o drumeţie care necesită mai mult efort şi mai multă pregătire din toate punctele de vedere, începe gradual cu drumeţii mai scurte şi fără obstacole. Pe măsură ce starea fizică ţi se îmbunătăţeşte, treci la următorul nivel şi fii sigur că eşti în propria zonă de confort!
Însăşi specialiştii consideră că a începe astfel de activităţi fizice trebuie să se facă gradual, mai ales că picioarele se vor dezvolta şi rezistenţa corpului per total se va îmbunătăţi. Când mergi normal, de fiecare dată când faci un pas, piciorul se balansează şi este relativ uşor; în schimb, când ridici piciorul şi când îl soliciţi, aceste mişcări îţi solicită mai mult gambele, ceea ce poate fi obositor.
Bineînţeles că drumeţiile aduc şi pericolul căderilor şi rănilor indiferent de vârstă, mai ales că anumite trasee mai dificile pot avea diferite denivelări. Ţinând cont de poziţionarea picioarelor când mergi pe jos este important, atât pentru un mers corect şi o poziţionare normală a picioarelor, cât şi pentru evitarea accidentărilor.
Şi ori de cât ori planifici o plimbare/ drumeţie, asigură-te că ştii cât durează, cu cine mergi şi când te întorci, indiferent că mergi cu prietenii sau cu un ghid: siguranţă înainte de toate!
Pregătirea
A avea echipamentul adecvat este esenţial, pentru că în cazul în care nu te simţi confortabil în timpul unei astfel de experienţe, ea se va transforma într-un chin şi nu vei mai dori să ai de a face cu aşa ceva, indiferent de beneficiile sale. Dacă drumeţia este mai lungă, echipamentul obişnuit unei săli de sport nu este exact ce îţi trebuie; îmbrăcămintea ideală trebuie să fie uşoară şi confortabilă. Chiar şi pentru o excursie uşoară, protecţia confortabilă pentru picioare şi soare este importantă, iar a purta tocuri este de evitat sub orice formă. Ghetele de drumeţie sunt esenţiale, mai ales dacă ai parte de denivelări, ca să nu mai vorbim de teren accidentat. Indiferent ce îţi cumperi pentru drumeţie, probează foarte bine, fă-ţi toate reglările aferente pentru a fi sigur că ţi se potriveşte cel mai bine.
Dacă excursia durează câteva ore sau jumătate de zi, asigură-te că vei transporta cu tine 2-3 litri de apă, fructe, nuci. Când vei face pauze să te odihneşti să admiri natura, să respiri aerul curat şi proaspăt, poate fi un moment bun să consumi şi iei şi o gustărică.
Dacă drumeţiile sunt mai lungi şi vor include şi nopţi, cerinţele în privinţa echipamentului sunt diferite. Ai nevoie de îmbrăcăminte uşoară şi respirabilă, astfel încât să ţină transpiraţia departe de tine, asta ca să nu mai amintim de o împachetare uşoară. Mai mult decât atât, nu va permite bacteriilor să se acumuleze. Mâncarea uscată indiferent că este carne sau alt tip de alimente sunt mai uşor de transportat.
Alte pericole
În natură te intersectezi şi cu situaţii neplăcute generate de diverse insecte, lipitori şi alţi drumeţi nedoriţi, astfel că pentru a le evita, îmbracă-te cu bluze cu mâneci lungi, foloseşte substanţe repelente. Şerpii te pot speria şi chiar dacă ei se dau din calea ta, încearcă să îi eviţi, fie că sunt pe uscat sau în apă.
Respectul pentru cei din jur trebuie să existe, atât ca reguli elementare şi atunci când este nevoie de ajutor. Majoritatea îşi doresc să fie în conexiune cu natura, în linişte, astfel că a asculta muzică tare poate nu e o idee foarte inspirată. În cazul căţărării sau a unor poteci mai dificile, dacă există persoane care urcă cu o viteză mai mare şi eşti înaintea lor, le poţi ceda locul său dimpotrivă, dacă e cazul, îi poţi ajuta pe cei mai puţin experimentaţi.
Indiferent de dificultate sau de cei cu care mergi, drumeţiile trebuie să fie experienţe plăcute, care să te reseteze şi să-ţi aducă doar beneficii fizice şi mentale.