Fotografie digitală vs artă digitală | Blogul fotografilor
Când ne referim la artă, știm că este ceva care este apreciat pentru valoarea sa estetică sau impactul emoțional asupra unui observator. Bazându-ne pe ipoteza că fotografia este o artă, vom încerca să vedem dacă ea poate fi separată de arta digitală într-un mod semnificativ. Fotografia digitală s-a apropiat recent tot mai mult de linia de demarcație, așa că vom arunca o privire la ce face aceste două medii diferite.
Fotografie digitala
Fotografia a început cu mai bine de un secol în urmă cu diferite tipuri de film expuse la lumină focalizată printr-un obiectiv. Astăzi, practica este aceeași în principiu, însă s-a înlocuit filmul fotografic cu componente electronice care încă captează lumina printr-o lentilă de sticlă. Toate acestea înseamnă că fotografia este definită prin modul în care lumina este captată pe un suport și înregistrată peste timp.
Fotografierea necesită ca artistul să fie prezent într-o anumită locație pentru a obtine fotografia dorită. Această condiție prealabilă de a călători în diferite locuri are un impact asupra fotografiei create deoarece artistul, condițiile și locația în sine se schimbă în timp. Acest lucru îl obligă, de asemenea, pe artist / fotograf să fie legat de o cronologie atunci când se exprimă prin acest mediu.
Latura creativă a fotografiei provine din experiența subiectivă a fotografului. Starea de spirit, scena și viziunea artistică se schimbă de la un artist la altul în fotografie, chiar și atunci când sunt prezentate cu aceeași locație în aceeași zi. Aceste variabile fac ca viziunea artistului să se suprapună peste realitatea unei scene. Un fotograf trebuie să revină în acea locație până când compoziția cadrului devine cea potrivită, în timp ce un artist digital ar putea retușa lucrurile mai târziu în Photoshop.
Zona gri
Puristul în fotografie va spune că orice imagine editată în Photoshop va fi atinsă de arta digitală. Deși acest lucru este parțial adevărat, aș susține că există o anumită zonă gri în această chestiune. Unele practici obișnuite în fotografie precum HDR și setarea focusului permit artistului să împingă limitele echipamentelor sale. Luând mai multe imagini și îmbinându-le împreună prin diferite tehnici s-a practicat încă din zilele camerei obscure. Atât timp cât o imagine finală este creată printr-un proces care încearcă să arate o scenă în mod realist, poate exista o anumită libertate artistică în modul în care a fost realizată. Asta este artă până la urmă!
Când lucrul se face în post-producție, se trece o linie pentru că atunci nu se mai reprezintă cu exactitate o locație. Eliminarea componentelor critice ale unei scene, mișcarea munților și îndoirea realității nu mai este doar fotografie digitală, ci devine manipulare / artă digitală. Depinde și dacă intenția artistului este de a prezenta o viziune mai realistă sau mai artistică, deci linia de demarcație poate deveni diferită.
Artă digitală
Când vorbim de arta digitală, cu fotografia ca context, aceasta implică de obicei o combinație de mai multe elemente diferite. Imaginile create sunt mai degrabă un colaj de lucruri care funcționează bine împreună, îmbinate perfect într-un tot unitar. Arta digitală este mai puțin legată de locațiile reale pe care le-ar putea reprezenta. Acest lucru înseamnă că reprezentarea unei locații nu trebuie să fie 100% reală, ci contează mai mult emoția sau stare de spirit pe care o induce observatorului.
Forțarea realității dintr-o imagine este ceea ce arta digitală reprezintă și nu realitatea în sine. Mai degrabă, spre deosebire de fotografie, arta digitală manipulează și creează iluminarea, culoarea și elementele dintr-o scenă. Artiștii digitali, precum cei de la picturamea.ro, nu mai sunt legați de ceea ce este real și sunt liberi să schimbe relațiile dintre elemente în modul în care se potrivesc cel mai bine propriei viziuni. Ei nu trebuie să aștepte un apus de soare perfect, deoarece totul poate fi editat mai târziu în Photoshop. Un artist digital nu trebuie să revină de mai multe ori într-o locație pentru a surprinde lumina perfectă.
Aplicații în arta digitală
Dacă vă întrebați unde este utilizată arta digitală, atunci vă pot spune că are o gamă largă de aplicații. Aceste creații digitale pot fi folosite în multe forme. În cele ce urmează sunt prezentate câteva modalități prin care ajung la publicul larg.
- Imagini web folosite în principal ca ilustrații pentru siteuri.
- Tablouri, postere sau chiar tapete pentru decorarea spatiilor interioare.
- Firmele de publicitate caută artiști digitali pentru a crea reclame comerciale.
- Crearea de pictograme, sigle.
- Divertisment, de exemplu crearea de puzzle personalizat cu fotografiile tale favorite.
Ce contează cu adevărat?
Atunci când aceste două medii sunt amestecate sau utilizate împreună cu altele pentru a defini imagini, poate deteriora reputația artei / artistului. Un fotograf nu va putea niciodată să facă lucrurile pe care un artist digital le poate face, deoarece moral el trebuie să arate realitatea. Un artist digital nu ar trebui niciodată să fie responsabil pentru păstrarea acelorași valori ca ale unui fotograf, deoarece el nu intenționează să arate realitatea, ci este vorba despre propria viziune.
Fotografii sunt responsabili pentru a fi veridici și exacți cu ceea ce ne numim noi înșine și imaginile noastre. Dacă manipulați scene pentru a arăta ceva diferit de realitate, vă rugăm să fiți sinceri în legătură cu aceasta. Crearea artei digitale prin fotografie nu este un lucru rău. Este rău numai dacă nu este sincer sau dacă este o artă proastă vizual vorbind. În calitate de fotografi, ar trebui să informăm oamenii ce înseamnă să creăm artă fotografică. Dacă nu îi educăm pe cei care ne vizualizează fotografiile în modul în care au fost realizate, există puține șanse să ajungă să înțeleagă această valoare.
Dacă te afli în zona gri și te lupți cu identitatea artei tale în mediu, fii sincer. Este esențial să fim transparenți în afaceri și în artă, deoarece lăsarea celorlalți să știe totul și lăsarea lor ca judecător se va dovedi mai fructuoasă. Dacă imaginile pe care le produceți sunt suficient de convingătoare, ar trebui să strălucească oricum!
În încheiere
Fotografia ajută la prezentarea unei viziuni bazate pe realitate. Provocarea de a aștepta lumină potrivită în fotografie face ca aceasta să fie mult mai interesantă. În acest fel, se poate arăta cum lumea în care trăim este frumoasă, terifiantă, uimitoare și minunată.
Arta digitală nu trebuie să se mențină în interiorul oricăror frontiere. Poți crea orice se potrivește cel mai bine viziunii tale. Fie că schimbi ușor o fotografie, astfel încât să scapi de / să adaugi diverse elemente sau să creezi o scenă întreagă de la zero, posibilitățile sunt nelimitate. Valoarea în arta digitală care începe cu sau include fotografia este că artistul poate rămâne fidel cu ceea ce dorește să comunice cu privitorul de la început până la sfârșit, fără a se îngrijora de încălcarea oricărei reguli.
Există o linie de demarcație, însă depinde de dvs. să definiți unde este pentru dvs. în acea zonă gri dintre fotografia digitală și arta digitală.