Irina Gologan şi-a început cariera în urmă cu 19 ani, activând ca reporter. A făcut parte din echipa ProTv pentru o perioadă de 12 ani, unde a făcut cele mai interesante reportaje jurnalistice. După cei 12 ani dedicaţi reportajului, Irina a activat 2 ani în Comunicare şi PR. Ulterior a făcut parte din echipa Prima TV, prezentând ştirile alături de Daniel Osmanovici. În prezent, Irina este prezentatoarea ştirilor principale de la EuroNews România.

La ce vârstă a început Irina Gologan să activeze în domeniul jurnalistic?
La 20 de ani, după primul an de facultate. Am început cu un internship la ProTv şi în 3 luni m-au angajat.

Cum ţi-ai descoperit talentul pentru această meserie?
E şi talent, dar e şi pasiune şi multă muncă. Am descoperit cât de mult mă bucura şi că e ceea ce trebuie să fac în viaţă la scurt timp după ce am început să muncesc în TV.

Cum a fost începutul carierei tale? A fost greu să te faci remarcată pe piaţa din România?
A fost cu un tumult de emoţii, teamă, uneori neîncredere, dar extrem de multă pasiune. Evident că, aşa cum e în orice domeniu, începutul este greu. Trebuie să depăşeşti bariere, trebuie să demonstrezi, să te adaptezi, să munceşti dublu ca să fii văzut şi ca să capeţi experienţă. Dar, marele meu noroc este că mereu, dar absolut mereu, am avut colegi minunaţi. Oameni care au văzut ceva în mine şi care m-au susţinut şi mi-au apreciat munca.

Ce consideri că ţi-a adus notorietatea de care te bucuri şi în prezent?
Nu ştiu dacă am notorietate. Mereu am pus limite între omul de televiziune şi Irina, cea de acasă. Poate mai degrabă aş spune: recunoaştere. Şi cred că am obţinut-o zi de zi, puţin câte puţin, depăşindu-mi limitele şi încercând mereu să nu renunţ. Ba chiar, mâine să fiu mai bună ca azi şi tot aşa până în prezent. Să ştii că sunt o fire ambiţioasă şi am marele noroc că am înţeles repede faptul că singura competiţie este cea cu mine însămi.

Care a fost parcursul tău jurnalistic de până acum?
Am lucrat 12 ani în ProTv, unde am fost reporter de teren. Apoi am luat o pauză de 2 ani, în care am lucrat în marketing. În 2020 am revenit în TV ca gazdă a matinalului de la Prima TV, timp de 3 ani. Iar din decembrie 2023, am intrat în echipa Euronews România. Mă vedeţi în fiecare seară de la ora 18:00 la 20:00, când vă spun “Bună seara, România” şi vă prezint primele ştiri importante ale serii.

Care a fost cel mai fericit moment din cariera ta? Dar cel mai trist?
Deşi are legătură cu viaţa personală, dar mi-a influenţat şi cariera, aleg momentul în care am devenit mamă! Dacă vorbim de tristeţe, nu mă pot rezuma la un moment anume, dar mă afectează când văd neputinţă. Şi o întâlnesc destul de des.

Ce înseamnă fericirea pentru Irina Gologan? Ce te face fericită cu adevărat?
Familia mea! Asta mă face fericită! Asta mă împlineşte, asta mă face să lupt, să merg mai departe în fiecare zi.

Cum reuşeşti să te împarţi între viaţa de familie şi cea de jurnalist? Reuşeşti să păstrezi un echilibru?
Mereu! E foarte simplu, atât timp cât conştientizezi că e nevoie de echilibru. Nu trebuie decât să ştii să spui “Nu” atunci când ceva sau cineva intervine în acest balans. Nu fac aproape niciodată rabat de la asta. Timpul cu fetele mele, cu familia mea, nu mi-l mai dă nimeni, niciodată înapoi.

Au fost momente în care ai vrut să renunţi la cariera ta?
Da! Atunci când am virat dinspre televiziune spre marketing. Fetele erau mici, aveau nevoie de mama lor. A fost decizia cea mai bună, pentru că fiind reporter de teren, nu aş fi putut să le acord atenţia şi iubirea necesare.

Te-ai gândit vreodată să te muţi într-o altă ţară?
Ne gândim tot mai des că atunci când fetele vor fi mari; le vom urma, oriunde în lume. Dar mai e până departe.

Ce sfaturi are Irina Gologan pentru persoanele care vor să păşească în acest domeniu?
Să fie sigure că iubesc ceea ce fac. Valabil pentru orice meserie. Fără pasiune, nu vei reuşi să ieşi din anonimat şi nu vei reuşi să fii tu mulţumit de tine. Iar în jurnalism, e nevoie de multă dedicare.

Cum trebuie să arate o ştire pentru a avea succes?
O ştire trebuie, în primul rând, să fie ştire! Nu un fapt. Din păcate, puţine ştiri mai vedem la TV. Iar din fericire, Euronews România este postul care a umplut acest gol cu informaţii complete, importante, verificate, esenţiale, care au impact asupra publicului, care te ajută să vezi lucrurile mai clar din toate perspectivele.

Faci o mulţime de reportaje interesante. Care este secretul tău?
Mă pun în pielea telespectatorilor. Îmi place ca pe teren să nu rămână nimic neclar. Iubesc să comunic cu oamenii indiferent de clasa socială, să abordez subiecte diverse şi de impact.

Care sunt etapele realizării unui jurnal de ştiri şi cât de mult se lucrează înainte pentru ca un jurnal de ştiri să arate perfect?
O să le spun pe scurt, pentru că altfel am umple pagini. Aşadar, documentare multă, alegerea subiectelor pentru ziua respectivă, stabilirea filmărilor (personaje, deplasări, ore), filmarea propriu-zisă urmată de vizionarea materialului video, scrierea ştirii sau a reportajului, editarea textului, montajul video şi în final, produsul se difuzează pe post. Ştiu că de pe canapea poate părea simplu, însă sunt reportaje la care se munceşte săptămâni întregi.

Faci şi reportaje şi îţi pregăteşti materialele pentru ştiri?

Continuarea interviului cu Irina Gologan o puteţi citi în ediţia lunii aprilie 2024 a revistei Famost accesând acest link!