Bun găsit, Marina Aristotel! Cititorii noştri te cunosc din rubrica lunară, însă prin intermediul acestui interviu, vor descoperi şi latura ta artistică. Pentru că profilul tău profesional este unul complex, unde regăsim arta îmbinată cu antreprenoriat şi pasiunea pentru estetică, te voi întreba întâi, cine sau ce dă culoare vieţii tale?
Culoarea este într-adevăr prezentă în toate aspectele vieţii mele. Arta mi-a cultivat simţul estetic şi cromatic, care mă va însoţi mereu. Cred că în tot ceea ce fac este necesar să existe culoare sau proporţii estetice echilibrate. Inclusiv în antreprenoriat, analizez lucrurile per ansamblu, asigurându-mă că există armonie şi că totul se completează frumos. Culoarea vine adesea din experienţe noi, călătorii, interacţiuni cu persoane noi sau perspective noi asupra lucrurilor pe care credeam că le cunosc deja.

Ce reprezintă pictura pentru Marina Aristotel?
Pictura şi arta în diversele ei manifestări îmi oferă posibilitatea de a experimenta şi chiar de a „greşi” – o greşeală fără frică, care poate să se transforme în ceva neaşteptat şi frumos. Încurajez oamenii să exploreze, să se joace şi să greşească; consider că doar aşa ne putem dezvolta şi putem fi mai aproape de noi înşine. În plus, simt că arta îmi activează curiozitatea, atât de necesară în toate aspectele vieţii.

De când te-ai apucat să pictezi şi ce procent din timpul tău este dedicat acestui segment?
Am început să pictez la nivel profesional de când am fost acceptată la Universitatea Naţională De Arte, secţia de pictură. Totuşi, arta a fost întotdeauna parte din viaţa mea, comunic cu bucurie prin imagini şi simt că îmi oferă un mod diferit de a privi lucrurile – să spunem chiar o filozofie, ce merită aplicată în viaţă.

Timpul alocat variază în funcţie de perioadă. Cel mai mult timp petrec în atelier în apropierea unei expoziţii, probabil undeva la 3-4 zile pe săptămână în atelier. Totuşi pot spune că mintea mea este în cea mai mare parte deschisă artei indiferent dacă sunt sau nu în atelier.

Cum ai trecut de la hobby la cursuri de specialitate şi chiar la Facultatea de Arte?
Pentru o perioadă am studiat altceva, dar am avut norocul să mă reintersectez cu arta şi am înţeles că îmi aduce prea multă bucurie pentru a nu o integra constant în viaţa mea. Prima mea facultate a fost ASE-ul, însă am realizat că lipseşte ceva esenţial pentru mine. Astfel, am decis să urmez cursurile Universităţii Naţionale de Arte. De atunci arta face parte din viaţa mea constant şi simt că arta mă trezeşte la viaţă şi mă ancorează în prezent.

Câte lucrări regăsim în portofoliul tău artistic?
Am destul de multe lucrări, greu de spus un număr exact 😊, dar ştiu exact câte serii de lucrări se regăsesc în portofoliul meu. Pot aminti seria #AASAMBLAJ, care a fost expusă în Bucureşti, la galeria Estopia, în 2019. Această serie rămâne specială pentru mine deoarece a fost prima expoziţie personală. Curatorul Edwin Hughes Scorretti a descris această serie astfel

Tăieturile, asamblarea şi stratificarea, împreună cu o diversificare a materialelor de lucru, fac parte dintr-un manifest pentru flexibilitate, unul în care artistul se joacă liber cu bucăţi din munca ei, recompunând în acelaşi timp diferite felii de viaţă într-o abordare reînnoită, coerentă şi revelatoare.

O altă expoziţie personală este seria Colour Splinters, expusă în Lugano, unde am explorat un nou material, plexiglasul, pe care l-am îmbogăţit cu culori acrilice. Acest material îmi permite să creez o joacă vizuală între rigid şi fluid,

subliniind în acelaşi timp transparenţa şi proprietăţile de reflexie vii … Rugozitatea aşchiilor intră astfel în joc cu armonia în nuanţe ale paletelor de culori care unesc o experienţă senzorială completă, ghidând privitorul asupra modului în care formele şi culorile pot crea modele cauzale, de asemenea, bazate pe teoriile culorilor, cu rezultate estetice palpitante.

– Irina Ungureanu, curatoarea expoziţiei.

Unde pot fi admirate aceste lucrări?
Lucrările pot fi văzute în cadrul expoziţiilor la care particip, pe care le anunţ pe pagina de Facebook Marina Aristotel ART sau pe siteul meu marinaaristotel.com. Încurajez ca lucrările să fie admirate în realitate, deoarece transparenţele, suprapunerile şi volumetria sunt greu de surprins în fotografii, iar instalaţiile cu atât mai puţin îşi pot releva mesajul în imagini.

Ce tip de artist este Marina Aristotel?
Sunt un artist care iubeşte culorile, texturile şi imprevizibilul. Unul din motto-urile care mă ghidează în artă este de a experimenta mereu şi de a nu limita expresia. Din acest motiv am lucrat cu materiale inedite cum ar fi răşină şi plexyglass, lucrările mele situându-se de multe ori la limita între pictură şi obiect.

Ce o inspiră pe Marina Aristotel în realizarea lucrărilor?
Majoritatea lucrărilor pornesc de la tema seriei respective şi au o bază, adică o paletă cromatică şi o schemă compoziţională, dar ele evoluează pe măsură ce lucrez la ele, nu am imaginea finală de la început şi permit hazardului să intre în acest joc, construind o lucrare pe parcurs, zi după zi. Cel mai mult mă inspiră experienţele pe care le trăiesc, călătoriile în special, unde pot descoperi peisaje, scene noi, poate un nou mod de a vedea lucrurile. Cred că arta m-a făcut să fiu mai atentă la lucrurile din jurul meu, chiar şi la lucrurile ce pot părea banale, cum ar fi umbrele, reflexiile sau perspectivele interesante. Natura mă inspiră de asemenea des, prin fluiditate şi culorile incredibile.

Opera unui artist reflectă şi stările sale interioare?
Cu siguranţă, chiar dacă suntem inspiraţi de ceva din exterior, acel ceva este trecut prin prisma noastră personală, iar în lucrări vom vedea emoţia pe care acel lucru ne-a transmis-o. Scopul artei este, din punctul meu de vedere, să transmită emoţie. Lucrările care reuşesc să trezească sentimente şi să ne aducă în prezent sunt cele care vor rămâne în amintirea privitorului, după ce au trăit în amintirea creatorului.

Cum este văzută piaţa de artă din România? Există concurenţă între artişti?
Piaţa de artă contemporană din România este în creştere şi este efervescentă. Deşi mai avem mult până să ajungem la nivelul altor ţări, cu siguranţă se vede o creştere a interesului şi a numărului de galerii şi expoziţii. Cred că depinde de noi, cei din acest domeniu să atragem tot mai mulţi oameni din afara acestui spaţiu. Am cunoscut multe persoane care cred că nu ştiu nimic despre artă şi sunt reticente să participe la expoziţii de teamă că nu vor înţelege sau nu vor şti ce să spună. Dar odată ajunşi acolo înţeleg că arta este pentru oricine, că fiecare poate vedea ce doreşte în lucrările expuse şi că o varietate de puncte de vedere poate aduce un plus expoziţiei, artiştilor participanţi şi chiar pentru invitat, care poate să plece cu noi întrebări sau idei legate de subiectul abordat.

Sunt artişti internaţionali pe care îi urmăreşti?

Interviul complet cu Marina Aristotel îl puteţi citi în ediţia lunii iulie 2024 a revistei Famost accesând acest link.