Medicina estetică poate contribui la îmbunătăţirea imaginii de sine, la atingerea unui echilibru interior mai bun, la un mod de funcţionare, manifestare, exprimare mai apropiate de capacităţile şi talentele noastre reale? Cu siguranţă.

Atunci când imaginea de sine este cât mai apropiată de cum suntem în realitate, nici mai mult nici mai puţin, ne simţim bine în pielea noastră, iar când este ameninţată ne simţim inadecvaţi, nesiguri, lipsiţi de încredere, retraşi, nu ne exprimăm întru totul, chiar putem deveni ostili şi greu de abordat. Dar atunci când imaginea de sine este potrivită şi cât mai realistă, creativitatea din noi iese la iveală, ne putem exprima cu încredere, ne simţim liberi să fim noi înşine, ne simţim încrezători, suntem mai creativi şi mai energici, abordăm viaţa cu mai multă încredere, putem spune că ne simţim mai vii şi plini de viaţă.

Şi până la urmă nu asta vrem cu toţii, să ne simţim plini de viaţă? De-a lungul anilor, din experienţa mea cu pacienţii, am observat cum medicina estetică poate contribui la îmbunătăţirea stării psiho-emoţionale şi construirea unei imagini de sine adecvate. Nu vorbesc de estetica la care multe persoane apelează poate din vanitate, ci de persoanele pentru care mici îmbunătăţiri estetice chiar le ajută să aibă un aspect fizic armonios şi o imagine de sine mai pozitivă şi în concordanţă cu realitatea.

Imaginea noastră de sine oferă limitele de atingere ale oricărui scop în parte. Ea defineşte “zona posibilului”.

– Maxwell Maltz chirurg plastician în cartea sa intitulată “Psiho-cibernetica. Corectarea imaginii de sine”

Consider că medicina estetică minim-invazivă nu e doar un moft, ci o necesitate, aşa cum îmi spun nenumărate paciente care se văd în oglindă imediat după proceduri. Impactul este major asupra persoanei pe de-a-ntregul. Parcă reînvie, le văd ochii plini de bucurie, şi comportamentul devine mai încrezător. Nu spun că toţi cei ce apelează la aceste tratamente nu au încredere în ei, dimpotrivă, sunt persoane de succes, bine informate, care ştiu ce vor. Dar chiar şi aşa, văd o schimbare, o încredere parcă şi mai mare, o bucurie de viaţă care era acolo dar nu era manifestată.

Bineînţeles că se poate trăi şi cu cearcăne, cu riduri sau cu cicatrici, de altfel foarte multe persoane aleg asta, totuşi fiind o alegere mai rară din experienţa mea. Când pacienţii află că există opţiuni de a scăpa de cearcăne sau riduri, sau de aspectul îmbătrânit, trist, obosit, în mod simplu cu ajutorul tratamentelor estetice minim invazive fără chirurgie, de obicei aleg să recurgă la ele. Dar de cele mai multe ori pacienţii nu au informaţiile necesare despre opţiunile existente, despre cum se pot ajuta cu ajutorul acestor tratamente.

Şi totuşi până la urmă cine nu-şi doreşte să aibă cea mai bună imagine de sine?

Medicina estetică minim-invazivă se adresează persoanelor care îşi doresc, pe lângă sănătate, ceva mai mult, îşi doresc să se bucure de viaţă la maxim, să se simtă bine în pielea lor, să fie încrezătoare în forţele proprii, să aibă o imagine de sine pozitivă şi realistă, ce are un important impact pozitiv ce se revarsă în toate domeniile vieţii lor.

În activitatea mea întâlnesc în fiecare zi pacienţi care spun că atunci când se privesc în oglindă nu se mai recunosc şi felul cum arată nu mai coincide cu modul în care se simt. Mulţi povestesc că sunt întrebaţi mereu de cei din jur dacă sunt obosiţi, ori supăraţi, aspect evident doar fizic la nivel facial, ei de altfel nefiind deloc trişti sau obosiţi, dar după o vreme începe să devină deranjant să fii întrebat mereu dacă eşti supărat şi chiar devii. Acest aspect trist, obosit al feţei este dat în primul rând de pierderea ţesutului adipos ce susţine pielea obrajilor, ori la nivelul cearcănelor, persoanele respective nesimţindu-se deloc triste.

Dar cu înaintarea în vârstă au loc procese de îmbătrânire cum ar fi topirea ţesutului gras la nivelul feţei ce duce la apariţia cearcănelor, pomeţii nu mai sunt la fel de rotunzi cum erau, pielea nu mai are suport şi începe să se lase, dând aspect lăsat, de chip trist, îmbătrânit prematur, supărat.

În alte cazuri, tristeţea şi oboseala vizibile fizic pe chip se manifestă şi la nivel psiho-emoţional. Acest lucru contribuie la scăderea respectului şi încrederii în sine, ceea ce are impact negativ asupra imaginii de sine, se manifestă prin lipsă de chef de viaţă, izolare, etc.

Refacerea volumului pierdut de la nivelul feţei, înlăturarea cearcănelor şi ridurilor, regenerarea pielii, cu ajutorul tratamentelor oferite de medicina estetică minim-invazivă, îndepărtează semnele de oboseală, de tristeţe, aspectul îmbătrânit prematur.

S-au făcut studii în care s-a arătat cum oamenii îşi schimbă atitudinea şi gândurile în egală măsură cu prezenţa lor fizică. Astfel, modul în care imaginea fizică s-a îmbunătăţit determină şi o schimbare importantă pozitivă la nivel psiho-emoţional, cresc în egală măsură respectul de sine şi încrederea în sine.
Când experimentăm emoţii constructive, acest lucru are impact pozitiv asupra tuturor aspectelor vieţi, şi invers. Abordarea medicinei estetice ce acţionează din exterior, pare să dea rezultate excepţionale în schimbarea interiorului.