Warcore este un stil vestimentar influenţat de moda militară ce include îmbrăcăminte care este fie de camuflaj, fie în culori uni, la care se adaugă accesorii ca cizme de luptă, curele, rucsacuri. Pentru mulţi, acest stil vestimentar este văzut mai practic şi mai funcţional comparativ cu alte stiluri din modă.

De câţiva ani, podiumurile ne prezintă, pe lângă piesele care se înscriu în “tradiţionale” şi pe cele de inspiraţie militară, îmbrăcăminte de protecţie, articole vestimentare care oferă utilitate purtătorului. Ies în evidenţă geci care sunt jumătate puf – jumătate sac de dormit, paltoane foarte uşoare şi practice, uşor de transportat, accesorii care pot duce la fel de bine portofelul, telefonul, cheile. Grăbită şi de pandemie, apariţia îmbrăcămintei utilitare/ de supravieţuire a devenit o parte a modei care oferă o nouă tendinţă: warcore.

Ascensiunea echipamentului tactic militar în modă este definită prin warcore, o încercare şi până la urmă o materializare de a aduce mai multă funcţionalitate modei, prin păstrarea şi introducerea elementelor specifice.

Linia dintre îmbrăcămintea warcore şi techwear este una foarte asemănătoare, mai ales pentru cineva care nu este atent la detalii sau care nu este un mare iubitor de modă, dar cu toate acestea, utilitatea este diferită. Îmbrăcămintea warcore îşi extrage estetica şi funcţionalitatea din timpurile pe care le trăim prin intermediul elementelor ca suportul pentru armă, veste antiglonţ, buzunare multiple, cizme rezistente în multe circumstanţe. Acest stil îşi orientează funcţionalităţile îmbrăcămintei către luptă, chiar dacă scopul este doar estetic şi pentru propria siguranţă.

Din toate punctele de vedere se poate spune că stilul warcore este o extensie a îmbrăcămintei techwear, mănuşile tactice, vestele antiglonţ şi alte accesorii accentuând dimensiunea militară a aspectului per ansamblu. În ceea ce priveşte tonul monocrom ce caracterizează cultura techwear, nici stilul warcore nu face excepţie, dar cu toate acestea, chiar dacă negrul domină, acest stil militar îşi conturează personalitatea prin intermediul unor nuanţe desaturate de camuflaj sau kaki.

Stilul warcore este de fapt techwear, dar aspectul militar este mult mai pronunţat,
fie prin croi, culoare sau accesorizare.

Branduri warcore

Încă de la începuturi, brandurile care au abordat stilul warcore nu s-au îndreptat exclusiv spre acesta, îmbrăcămintea tehnologică fiind cea de bază. Dar, încet încet, s-a văzut apariţia pieselor şi elementelor ce au legătură cu stilul militar şi de supravieţuire, dar şi influente care au menirea de a pregăti lumea pentru a face faţă conflictelor inerente şi scenariilor care anunţă sfârşitul lumii.

Dintre brandurile mari care au abordat acest stil, se desprind Louis Vuitton cu veste antiglonţ şi buzunare multiple, Prada cu reinterpretări militare; se pare că moda nu a fost niciodată mai pregătită de luptă ca acum. Alte nume care promovează acest stil sunt Moncler, Moschino, Balmain, branduri care promit protecţie şi potenţial eroic clienţilor îmbrăcaţi în soldaţi, rămânând în acelaşi timp şi în prima linie a modei.

Dacă ai parcurs până acum textul, ai înţeles deja că stilul warcore este de fapt techwear, dar aspectul militar este mult mai pronunţat, fie prin croi, culoare sau accesorizare.

Elementele fundamentale au ca element de bază tonurile monocrome, aşa că dacă vrei să adopţi acest stil, mergi pe o jachetă neagră, o mantie sau un tricou desaturat ca strat de bază, ceea va fi punctul de plecare al ţinutei.

Pantalonii cargo sunt un “must have” în ţinuta warcore dacă te îndrepţi spre stilul milităresc, cele două buzunare laterale pe ambele părţi ale coapselor şi materialele diverse (bumbac, denim, pânză tare, lână), făcând din aceştia alegerea ideală. Dacă nu vrei bătăi de cap în ceea ce priveşte asortarea cu celelalte piese vestimentare, mergi pe negru, iar dacă vrei să accentuezi acest stil, mixează pantalonii cu o jachetă cu imprimeu militar!

Bocancii de luptă adăugă caracter şi personalitate ţinutei. Ei reprezintă o opţiune funcţională versatilă, sunt confortabili şi se asortează perfect cu pantalonii cargo, consolidându-ţi acest stil şi pregătindu-te să faci faţă tuturor situaţiilor ce apar.

Casca warcore intra în linia detaliilor care îţi conturează stilul şi de obicei, acoperă jumătate de faţă sau ascunde complet capul. Spre deosebire de măştile tradiţionale anti-poluare, această mască te poate face rapid să cazi în dimensiunea cossplay-ului, de aceea nu intră în categoria celor ce pot fi purtate zilnic.

Vesta warcore este replica perfectă a vestei antiglonţ şi îmbunătăţeşte considerabil estetica look-ului. Nu opreşte gloanţele, dar îţi oferă un stil unic şi foarte practic prin folosirea multitudinii buzunarelor în care poţi depozita diverse lucruri.

Mănuşile tactice, fie că le porţi iarna sau vara, reprezintă touch-ul final al ţinutei, cele mai întâlnite modele fiind cele fără degete.